Har du brug for en radoninspektion?

Hvis du har mistanke om for høje radonniveauer i dit hjem, er det vigtigt at få udført en radoninspektion. Dette er afgørende for at fastslå, hvordan radonet trænger ind i boligen, og hvilke tiltag der er nødvendige for at afhjælpe problemet.

Radon er en naturligt forekommende ædelgas, der dannes ved nedbrydning af radium i undergrunden. Selvom radon ikke kan ses eller lugtes, kan det udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, hvis man udsættes for høje koncentrationer over længere tid. Langvarig eksponering for radon kan føre til lungekræft, og i Sverige alene er radon skyld i omkring 500 tilfælde af lungekræft hvert år. Det gør radon til den næsthyppigste årsag til lungekræft efter rygning, ifølge Strålsikkerhedsmyndigheden.

Cirka 400.000 boliger i Sverige menes at have radonniveauer, der overstiger de tilladte grænser. Det eneste måde at vide, om din bolig har for høje radonniveauer, er ved at få foretaget en radonmåling.

Hvad indebærer en radoninspektion?

En radoninspektion udføres af en specialist, der hjælper med at identificere, hvor radonet trænger ind i boligen, og hvilke metoder der bedst kan bruges til at fjerne det. For at udføre en grundig inspektion er det vigtigt at have en rapport fra en tidligere radonmåling samt en plantegning over boligen. Det er også nødvendigt at have adgang til afløbsbrønde, vandrør, elinstallationer og inspektionsluger.

Hvordan foregår en radonsanering?

Der findes flere metoder til radonsanering, afhængigt af hvor radonet kommer fra. Hvis radonet stammer fra byggematerialer, kan det være nødvendigt at forbedre ventilationen i boligen. Kommer radonet fra vandforsyningen, skal vandet luftes, før det bruges i huset. Hvis radonet kommer fra undergrunden, kan det afhjælpes med en radonsug, radonbrønd eller ved at tætne revner og sprækker i bygningen. Efter en radonsanering er det nødvendigt at foretage en opfølgende måling for at sikre, at niveauerne er reduceret til et sundt niveau.

Sådan måler du radon

For at få et pålideligt resultat skal radonmålingen foretages i fyringssæsonen, som strækker sig fra oktober til april. Målingen bør vare mindst to måneder. Du kan nemt måle radon selv ved at bestille radonmålere fra et akkrediteret firma, der specialiserer sig i radonmätning. Det er en enkel og effektiv måde at beskytte dit hjem og din familie mod de farlige virkninger af radon.

Hvis du har mistanke om for høje radonniveauer i dit hjem, er det vigtigt at få udført en radoninspektion. Dette er afgørende for at fastslå, hvordan radonet trænger ind i boligen, og hvilke tiltag der er nødvendige for at afhjælpe problemet. Radon er en naturligt forekommende ædelgas, der dannes ved nedbrydning af radium i undergrunden.…