Det skal du vide, når du skal male din båd

Når kalenderen nærmer sig forår, skal båden klargøres til den nye sæson – og det betyder, at du skal i gang med bundmaling af din båd. Bundmaling handler ikke kun om bådens udseende, men i langt højere grad om at beskytte båden mod begroninger samt minimere modstand i vandet. Bundmaling er derfor en nødvendighed, så du får mest muligt ud af din båd i sejlsæsonen.

Der er dog lige nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med malerarbejdet. Vi har prøvet at svare på de mest gængse spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med bundmaling af båd.

Hvilken bundmaling skal man vælge?

Bundmaling kan generelt deles op i to kategorier, nemlig bundmaling til almindelig sejlads og til hurtig sejlads. Uanset type sejlads, anbefales det dog at bruge Hempel maling, da det uden tvivl er det bedste brand på markedet til din båd.

Til rolig og almindelige sejlads bruger de fleste Hempel Mille Xtra, som er en hård bundmaling. Den er en favorit, da den er nem at arbejde med og kan bruges på næsten alle overflader.

Til hurtig sejlads anbefales en hård og nærmest friktionsfri maling, nemlig Hempel Hard Racing Xtra. Den bidrager til at minimere modstanden, når du skal op i fart på vandet.

Til en træbåd anbefales Hempel Classic, da den ikke er nær så hård og dermed bedre kan arbejde med træet, så malingen ikke krakelerer.

Hvor meget bundmaling skal man bruge?

En tommelfingerregel siger, at du skal bruge 2 liter bundmaling pr. 20 fod/6 meter, afhængigt af skrogform. Sagt på en anden måde kan du også regne med at kunne dække ca. 12-15 kvm pr. liter. Du skal altså kende størrelsen på din båd, arealet af din båd, for at finde frem til, hvor meget bundmaling, du skal købe.

Hvor tit skal man male sin båd med bundmaling?

Begroninger kan variere meget, da det naturligvis afhænger af temperaturer, saltindhold, vandets kvalitet, sol, skygge og hvor ofte du sejler i din båd. Både, der ligger i de samme miljøer kan opleve store forskelle. Hvis du dog har en havneplads, anbefales det, at du genopfrisker med bådmaling hvert år. Der sker nemlig hurtigere algedannelse, når båden står stille i roligt vand.

Når kalenderen nærmer sig forår, skal båden klargøres til den nye sæson – og det betyder, at du skal i gang med bundmaling af din båd. Bundmaling handler ikke kun om bådens udseende, men i langt højere grad om at beskytte båden mod begroninger samt minimere modstand i vandet. Bundmaling er derfor en nødvendighed, så…