Guide til bedre søvn for børn

Det er vigtigt, at børn får nok søvn, så de kan være opmærksomme og klar til at lære i løbet af dagen. Desværre er der mange børn, der ikke får nok søvn. Det kan skyldes en række faktorer, f.eks. sengetidskampe, travle skemaer og mareridt. Søvnbehov til børn varierer meget hos den enkelte, men herunder finder du nogle råd du med garanti ikke kan gå galt i byen med.

Der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn få en bedre nattesøvn:

 • Etablér en regelmæssig sengerutine. Hvis du går i seng og vågner op på samme tid hver dag, hjælper du med at regulere din krops naturlige søvnrytme.
 • Hold en konsekvent søvnplan. Et beroligende bad, læsning af en bog eller lytning til rolig musik kan signalere til din krop, at det er tid til at falde til ro for natten.
 • Skab et fredeligt og beroligende soveværelsesmiljø. Hold dit soveværelse mørkt, stille og køligt. Hvis du skaber et miljø, der fremmer søvn, vil det gøre hjælper dig med at falde i søvn og holde dig i søvn.
 • Begræns skærmtiden før sengetid. Udsættelse for lys undertrykker produktionen af melatonin, et hormon, der er med til at regulere søvnen.
 • Opmuntre dit barn til at falde til ro før sengetid. Giv dig selv og dit barn 30 minutter til en time til at slappe af, inden i går i seng. Det vil hjælpe jer med at undgå at vende og dreje jer om natten.
 • Hjælp dit barn med at håndtere mareridt eller frygt.

Hvad er REM søvn?

REM-søvn er en fase af søvnen, der er kendetegnet ved hurtige øjenbevægelser. Det anses for at være den dybeste og mest afslappende fase af søvnen. De fleste mennesker drømmer under REM-søvn. REM-søvnen spiller en vigtig rolle for indlæring og hukommelse. Man mener også, at den hjælper med konsolideringen af nye erindringer.

Hvor meget søvn har børn brug for?

Den mængde søvn, som børn har brug for, varierer afhængigt af deres alder. Spædbørn og småbørn har brug for mest søvn, mens teenagere har brug for mindst søvn. Tabellen nedenfor viser de anbefalede søvntimer for forskellige aldersgrupper:

Hvordan kan jeg se, om mit barn får nok søvn?

Der er nogle få tegn, der kan indikere, om dit barn får nok søvn eller ej. Disse omfatter:

 • Gaber eller gnider sig i øjnene i løbet af dagen.
 • At være gnaven eller irritabel.
 • Har svært ved at koncentrere sig eller være opmærksom.
 • Er hyperaktiv eller har svært ved at sidde stille.
 • Udadreagerer i skolen eller derhjemme.

Hvis du bemærker nogle af disse tegn, er det måske på tide at tale med dit barns læge om dets søvnvaner.

Det er vigtigt, at børn får nok søvn, så de kan være opmærksomme og klar til at lære i løbet af dagen. Desværre er der mange børn, der ikke får nok søvn. Det kan skyldes en række faktorer, f.eks. sengetidskampe, travle skemaer og mareridt. Søvnbehov til børn varierer meget hos den enkelte, men herunder finder…